2010. február 25., csütörtök

Egy csepp

Új év, újra itt vagyok. Mint a képből látható, a makrófotózásról teszek közzé egy rövidke bejegyzést.
A lényeg, hogy tényleg igényes és gyönyörű makrófotókat ugye méregdrága makro-mikro obikkal és makróvakukkal szoktak készíteni. Nem ritkán mindezt komoly fotóstúdióban. Na most erre ugye nem mindenkinek van lehetősége.
Az én felszerelésem a kis d40-es Nikon és egy Helios obi, valamint a hozzá való közgyűrűsor. A megvilágítást a sigma 500dg super vakum oldotta meg egy házilag készült fényterelőlappal természetesen nem ttl-ben hanem manual-ban 1/4 teljesítménnyel. A képeken a mohán lévő vízcsepp látható, ami kb fél mm átmérőjű. Egy standard régi alapobjektívvel (helios 58mm) és a teljes közgyűrű készlettel ilyen nagyítás érhető el. A közgyűrűsorral a fókuszálás úgy történik, hogy mozgunk előre hátra egy kicsit. A kis mélységélesség miatt nagyon pontosnak kell lennünk. Minimálisan az obi fókuszgyűrűjét is állíthatjuk, de nekem mindig könnyebb volt előre-hátra mozogni. A kiskertben lévő terméskövön megtelepedett mohára locsoltam egy kis vizet és a vakut beállítva zoomoltam és kattintottam. Sikerült egy pár kép, de a cseppek ezen a kettőn voltak a legjobbak. Úgy gondolom egy kis gyakorlással és ezzel a nem túl drága felszereléssel bárki jó képeket készíthet.


A képek 1/125 és 1/160 záridő sebességgel készültek valamint iso 400-as érzékenységgel. Az obi 5.6-ra volt rekeszelve, de közgyűrű miatt számolni kell bizonyos fényveszteséggel

Pár szót ejtve az árakról. A gép adott volt, ahogy a vaku is, mivel már régebben vettem eseményfotózásra. Tehát az obi egy régi zenit-tel (ami tökéletesen működik) és egy kis vakuval került aszem 3-4 ezer közötti összegbe. A közgyűrűsor is 3 ezer körül volt. Szükséges még egy átalakító (nikon-m42) ami már szintén megvolt de akkor 4500ba került. Tehát ha valaki most akarja kezdeni és egy gépe van csupán ezt a felszerelést 10 ezer körüli összegből kihozhatja. A vakut lehet helyettesíteni derítőlappal, ha süt a nap vagy házilag készített fényterelővel amit a beépített vakuhoz használhatunk.

A Helios 44-2 (58mm, f/2) és a háromrészes közgyűrű készlet

Másik alternatívaként lehet digitális közgyűrűsorokat is venni, akár a kit-obit is makróobivá alakíthatjuk. Kicsit drágább megoldás, de nem kell teljesen manuálisan dolgoznunk. Mindenki döntse el mennyit szán rá.
A legdrágább és legkényelmesebb megoldás a már említett gyári makróobjektívek. Ezek általában fix gyújtótávolsággal rendelkeznek (60mm, 105mm 90mm), és nagy fényerővel (2.8, 3.5) és hihetetlenül kicsi mélységélességgel. Ami ugye azt jelenti, hogy kb 1-2 mm-es síkban lesz éles a kép.
Ezzel a régi gépekhez készült felszereléssel és egy hirtelen ötlettel ezt sikerült nekem ma délután összehozni. Várok egy szép harmatos tavaszi hajnalt és kimegyek cseppeket fotózni.
Addig is jó fotózást, jó fényeket!

8 megjegyzés:

pufancska írta...

Szia, most vettem egy D90-este, és szeretnék egy két makró képeket készíteni, de mit ad Isten szegény vagyok (pláne most). Most, hogy rátaláltam az oldaladra nagyon örülök, de tényleg elég kezdő vagyok és így vannak dolgok amit nem értek, főleg ez a közgyűrűsor mit takar magába ez mire szolgál. Egyenlőre csak a kit obim van amit adtak hozzá. Tudnál nekem segíteni, ebben a közgyűrűsor kérdésben?

Kocsis Gábor írta...

Szia, örülök, hogy hozzám fordulsz. A minap készítettem pár fotót külön, külön minden közgyűrűvel, hamarosan megírom a bejegyzést. A kitobi tulajdonságait nem ismerem, de gondolom korlátozottan alkalmas a makrófelvételekre. A közgyűrűvel közelebb kerül az objektív közelpontja és így nagyobb leképezést érhetünk el. Vannak még különböző előtétlencsék, de azok inkább a kompakt/brigde gépekhez ajánlottak.
Természetesen bármi kérdésed van szívesen válaszolok. Üdv

pufancska írta...

Szóval, hogy én is értsem, akkor ez a közgyűrű a fényképező és az objektív közé megy. Ez azt jelenti, hogy veszek egy közgyűrűt és az minden objektívhez jó lesz.? Vagy nem? De akkor mit kell nézni? Ja és pl van egy Nikon 18-105 mm 1/3.5-5.6G AF-S ED VR DX és itt használok egy közgyűrűt akkor a fényérték is valamivel degradálódik és a képminőség? Ha sok butaságot kérdezek, akkor elnézést, de ez most nekem új.

Kocsis Gábor írta...

Igen, az obi és a gép közé kerül. Fényveszteséggel jár, de a képminőségen nem ront. Amíg nincs kész a saját tapasztalataim alapján írt bejegyzés itt olvashatsz egy jól összeszedett cikket a témával kapcsolatban:

http://pixinfo.com/cikkek/makro

Nem baj, ha kérdezel, örülök neki. ;-) Állok rendelkezésedre.

Nagy Ádám írta...

Kedves Gábor!

Azt szeretném Tőled kérdezni, mert látom, hoyg benned lehet valamennyire bízni, hogy szerinted nagy hülyeség lenne egy Nikon D3000 és egy Tamron 70-300 mm-es valemennyire macro objektív közé egy 4 ezer Ft-os közgyűrűsort venni, amilyen neked van? Látványosabbá tudnám -e vele tenni a képeimet, és megéri -e 4 ezer Ftot rákölteni?

Válaszodat előre is köszönöm!

Kocsis Gábor írta...

Kedves Ádám!

Nekem is hasonló felszerelésem van(D40+Tamron 70-300), viszont a közgyűrűm az M42es, nem nikon bajonettes. Tehát én csak az M42es objektívekkel tudom használni.
Ha mindenképp közgyűrűt akarsz, akkor nikon közgyűrű kell, ami drágább, főleg ha olyat szeretnél ami az elektromos jelet is átviszi.
Az én véleményem szerint a 70-300-as tamron makrója elég jó. Nekem makró módban 185-300mm között használható 95cm-es közelponttal és 1:2-es leképezési aránnyal.
A másik dolog, hogy közgyűrűt inkább alapobjektívekhez szoktak használni, illetve kisebb fókusztávolságúakhoz.
Én azt tanácsolom próbálgasd a tamron makró képességeit, és ha mégis kevés akkor egy régi 50mm-es obi, egy adapter és közgyűrű segítségével nagyon jó képek készülhetnek. 10 ezer forint körüli összeg ezeknek az ára. A nikon közgyűrű ha jól emlékszem 20- és 30 között, viszont kényelmesebb (autófúkusz fénymérés stb...)
Ha bármiben segíthetek állok rendelkezésedre.
üdv

Névtelen írta...

Hello!
Olyan kérdésem lenne, hogy otthon raláltam egy helios-44 obit, és hogy mi kell hozzá hogy tudjam használni? Elég az m42es adapter és müködik rendesen vagy meg kell buheràlni mint ahogy ezen az oldalon olvastam?
http://davidcsicsak.blogspot.com/2009/06/matatas-helios-44m-4.html
Neked kellet vele valamit csinálni vagy jó így is?
Köszi
Gábor

Névtelen írta...

Hello!
Olyan kérdésem lenne, hogy otthon raláltam egy helios-44 obit, és hogy mi kell hozzá hogy tudjam használni? Elég az m42es adapter és müködik rendesen vagy meg kell buheràlni mint ahogy ezen az oldalon olvastam?
http://davidcsicsak.blogspot.com/2009/06/matatas-helios-44m-4.html
Neked kellet vele valamit csinálni vagy jó így is?
Köszi
Gábor